Na téměř 800 let dlouhou historii vinice navázala Botanická zahrada, když dostala v roce 1995 vinici do správy. První víno z nové éry, které mohli návštěvníci ochutnat byl ročník 2004.

Do roku 2008 jsme hrozny zpracovávali ve vinařství Chloumek na Mělníku. Od sklizně 2009 hrozny zpracováváme přímo u nás v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.

Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Vyráběná vína jsou výsledkem snahy o skloubení tradičního způsobu pěstování révy vinné s moderní reduktivní technologií výroby vína. Produkujeme vína převážně odrůdová, ale každý rok vyrábíme několik cuvée. U červených vín si zakládáme na minimálně dvouletém zrání v dubových sudech.
Vyrábíme vína odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Rulandské šedé, Modrý Portugal, Müller Thurgau a Tramín červený.

Místní bílá vína jsou typická svou odrůdovou čistotou, svižnou kyselinou a svěžestí.

Ročník 2023

Celkem jsme sklidili 24 875 Kg hroznů.

Vegetační cyklus začal v tomto roce v obvyklém období v polovině dubna, avšak chladné počasí, které bylo až do konce května růst révy velmi brzdilo. Srážky byly průměrné a v květnu lehce nad průměrné. Naštěstí se nám vyhnuly v průběhu kvetení, kdy téměř nepršelo a réva bez problémů odkvetla a nedošlo ke sprchnutí hroznů. Zpoždění růstu révy se začalo narovnávat díky velmi teplému počasí, které bylo od začátku června do konce července, zároveň bylo velmi sucho, což dovolovalo omezení použití přípravků na ochranu rostlin včetně herbicidů, v letošním roce byly aplikovány jen dvakrát, což je výrazná úspora, ať již finanční, ale je to také výrazný benefit pro životní prostředí. Na začátku srpna se ochladilo a začalo pršet, to révě po velmi suchých předešlých dvou měsících velmi prospělo. Na konci srpna, stejně jako v předešlém roce začalo pršet do zaměklých hroznů a hrozilo, že je budou decimovat houbové choroby. Nicméně suché a slunečné počasí v září rozhodlo o tom, že hrozny většinou dozrály kabinetní a pozdně sběrové kvality.

Medailisté za rok 2023

Rulandské modré 2018

Vítěz kategorie červených vín – Litoměřický hrozen 2023

Kompletní řada vín nového ročníku 2023

Ryzlink rýnský, 2022

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 4,1 g/l
  • Celkové kyseliny: 7,3 g/l
  • Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína:Víno kvasilo a zrálo v novém dubovém sudu o objemu 300 litrů po dobu jednoho roku. Ve vůni jsou lipové tóny s medem. V chuti najdete tóny žlutého melounu a vyzrálých jablek, v závěru vás mile překvapí kořenité tóny po anýzu.

Tramín červený, 2022

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 1,0 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,1 g/l
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

Charakteristika vína: Víno kvasilo a zrálo v novém dubovém sudu o objemu 300 litrů po dobu jednoho roku. Fermentace proběhla přímo v sudu, do kterého jsme přidaly ručně odstopkované bobule nejlépe vyzrálých bobulí Tramínu červeného. Tím dostalo víno velmi robustní ovocný nádech po růžích a kandovaném ovoci. V chuti jsou tóny růží a žlutého ovoce s příjemnou svěží kyselinkou po citrusech.

Tramín červený, 2023

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 1,1 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,1 g/l
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

Charakteristika vína: Víno kvasilo a zrálo v novém dubovém sudu o objemu 300 litrů. Byly do něj přidány ručně odstopkované bobule nejvyzrálejších bobulí Tramínu červeného. Příjemně aromatické víno s lehkými růžovými tóny a podtónem po citrusových plodech.

Klára, 2023

Bílé, suché

Cuvée z hroznů Rulandského modrého a Sauvignonu

  • Zbytkový cukr: 2,5 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,3 g/l
  • Obsah alkoholu: 11 %

Charakteristika vína: Víno s vůní přezrálých pomerančů, pupenů černého rybízu a lehkým tónem bezinek. V chuti se mísí tóny exotického ovoce (žlutý meloun a mučenka), s příjemně svěží kyselinkou v závěru.

Botanica, 2023

Bílé, suché

Cuvée z hroznů Muškátu moravského a Müller Thurgau

  • Zbytkový cukr: 1,7 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,2 g/l
  • Obsah alkoholu: 11 %

Charakteristika vína: Víno s příjemným muškátovým aroma a tóny vyzrálých hrušek. V chuti šťavnaté meruňky a zelená jablka.

Rulandské šedé, 2023

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 3,1 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,3 g/l
  • Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína: Víno s příjemnou vůní bylinných tónů rozkvetlé louky a fialek. V chuti banány, máslové tóny a na závěr velmi příjemná ovocná kyselinka.

Klára, 2023

Rosé, polosuché, z odrůdy Modrý Portugal

  • Zbytkový cukr: 12,2 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,1 g/l
  • Obsah alkoholu: 10,5 %

Charakteristika vína: Víno s vůní jahod a jahodového kompotu, s tóny vyzrálých třešní a lehkým smetanovým závěrem. To vše přechází do velmi harmonické nasládlé ovocné chuti.

Rulandské modré, 2021

Červené, suché

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Celkové kyseliny: 5,6 g/l
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

Charakteristika vína: Víno zrálo 2 roky na dřevěných dubových sudech z Francie o objemu 225 litrů a 500 litrů. Jde o velmi čistě ovocné Rulandské modré s krásnými tóny třešní, višní a v závěru pecka třešní a anýz. V chuti se vše harmonicky odrazí a podtrhne se tónem anýzu a dřeva.

Sekty sv. Kláry

Milovníci vína mohou od prosince roku 2023 zakoupit novinku, kterou jsme, po úspěšné první limitované trojici minulého roku, zopakovali.

Jedná se o šumivá vína, která byla vyrobena ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice klasickou metodou kvašením v lahvi. Tato vína v lahvi zrála po dobu 15 měsíců.

Výroba šumivého vína je velmi časově náročná. Na vína se nesmí spěchat, a tak, po prvotním dokvašení, se následně naše vína převezla na Moravu. Vína se naplní do sektových lahví s přidáním tzv. tirážního likéru, lahve se poté uzavřou korunkovou zátkou. V lahvi dojde k druhotnému kvašení, jen vznikající oxid uhličitý nemá kam unikat, a tak zůstane v podobě bublinek ve víně.
To naše šumivé víno se nechalo ležet na kalech 15 měsíců, pro získání větší komplexnosti a elegance.

Nechali jsme vyrobit celkem dva druhy šumivých jakostních vín metodou kvašením v láhvi:

Ryzlink rýnský blanc, brut nature, s obsahem 0,2 g/l zbytkového cukru, 8,6 g/l kyselin a 11,5 % alkoholu.  

Rulandské modré rosé, brut nature, s obsahem 0,8 g/l zbytkového cukru, 8,5 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. 

Prodejní cena: 590 Kč (0,7 l)

Víno portského typu Fortis Magna

Ještě před Vánoci jsme si pro Vás připravili novinku pro milovníky vinných specialit. Navázali jsme na naši první úspěšnou spolupráci s lihovarem Landcraft a poprvé jsme se dočkali vína portského typu. 

Je to zralé fortifikované víno z odrůdy Neronet, které bylo vyrobeno klasickou metodou výroby portských vín. Po sklizni vyzrálých hroznů, které dosáhly mimořádné cukernatosti, byl vylisován mošt, jež se nechal nakvasit na cca 5 % alkoholu. Poté proběhlo dolihování pálenkou vyrobenou z hroznů místní vinice, čímž se zastavilo kvašení. Při zastavení kvašení zůstane ve výsledném produktu výrazně ovocnější charakter, než při výrobě klasických vín. Po dvouletém zrání v dřevěném sudu z francouzského dubu o objemu 225 l bylo víno nalahvováno.

Toto "portské" víno nejen ve svém názvu dává pocítit sílu révy, která zrála na trojských jižních svazích. Vyniká temně červenou barvou, je velmi hutné a plné ovocných tónů (ostružiny, borůvky). Díky delšímu zrání v sudu získalo jemné aroma.

Víno je vhodné pít samotné, ale i jako aperitiv či digestiv. Hodí se k tučným sýrům, vepřové panence se švestkovou omáčkou, k vyzrálému steaku či k silvestrovskému roastbeefu.

Víno Fortis Magna bude v prodeji v limitovaném množství 200 lahví pouze ve Vinotéce sv. Kláry Cena je 790,- Kč (0,5 l).