Od roku 2004 spolu s obnovou vinohradu, začala vznikat i nová naučná stezka, která se neustále rozšiřuje o nové edukativní prvky.
V roce 2019 byl strom vůní doplněn 20 vonnými soudky, kde si každý návštěvník může vyzkoušet své čichové dovednosti.
Pěstitele révy určitě zaujmou info stojany, na kterých se dočtou kompletní informace o pěstování a ošetřování révy vinné a na praktických
ukázkách uvidí jednotlivé typy řezu révy vinné a následné její vedení.
Díky služební cestě v roce 2017 do Portugalska, kde bylo pořízeno mnoho fotografií a nakoupeno množství výrobků z korku,
mohla v roce 2018 vzniknout expozice o korku. Je zde několik zastavení, například vitrína týkající se samotného korkového dubu anebo
výroby korkových zátek a ostatních výrobků z korku. Na velkoformátových fotografiích jsou k vidění korkové plantáže, sklizeň korku a
jeho přerod na korkovou zátku. Celou expozici doplňuje živý korkový dub a také korkoviště pro děti i dospělé.
Jednou z interaktivních částí naučné stezky je strom vůní, kde si každý „na vlastní nos“ může vyzkoušet, jestli bez zrakového vjemu pozná,
co cítí. Pokud projde touto „zkouškou“, tak může vesele pokračovat do vinotéky a jako už zkušený odborník ochutnávat místní víno.
Nedílnou součástí místní stezky jsou i historické předměty jako sudy a kádě, ve kterých se dříve víno vyrábělo. Jejich dominantou je
vřetenový lis z roku 1801, který jsme získali v roce 2009 od Josefa Chytila ze Stavěšic na Kyjovsku. Jeho předek jako tehdejší
starosta ho za dobrou službu získal od vlastníků milotitského panství.
Pro naše nejmenší je připraveno 12 kreslených zastavení – Vinařův rok, kde je namalováno 12 nejdůležitější pracovních operací ve vinohradu
a sklepě, které vinař musí udělat, aby vyrobil dobé víno.
Velkou část zdejší stezky zaujímají popisky odrůd révy vinné, kde je jejich botanický popis, odolnost vůči chorobám a škůdcům
a jejich vhodnost pro následné zpracování. Najdeme zde nejčastější moštové odrůdy révy, které jsou zapsány ve Státní odrůdové knize
a ze kterých se u nás může vyrábět víno. Další část tvoří stolní odrůdy – tedy ty, které jsou vhodné pro přímý konzum.