Naší méně známou domácí léčivkou je čechřice vonná (Myrrhis odorata), která má velmi příjemnou vůni. Semena obsahují anethol, stejně jako fenykl, anýz nebo badyán. Používá se vnitřně proti kašli, při mírných zažívacích obtížích a chudokrevnosti. Dříve se listy čechřice sbíraly jako koření do polévek. Dnes je čechřice surovinou pro výrobu nízkokalorických sladidel do jogurtů, šlehačky a ovocných desertů. Vařené kořeny se mohou přidávat do polévky jako jiné druhy kořenové zeleniny. V naší sbírce naleznete více než dvě desítky mát (Mentha sp.). Na jejich příkladu se dá dobře ilustrovat skutečnost, že je zásadní rozdíl, pracujete-li ve fytoterapii (bylinkářství) s celou rostlinou, s konkrétní obsahovou látkou, nebo dokonce pouze s jedinou izolovanou sloučeninou. Mátová nať působí proti plynatosti a podporuje chuť k jídlu. Vně se používá na obklady, k inhalacím, na výplachy dutiny ústní a do posilujících koupelí. Čistá silice působí na vylučování žluče a má antiseptické, protizánětlivé a spasmolytické (uvolnění svalů) účinky. Nejhojněji je v silici zastoupený mentol, který sám o sobě vyvolává znecitlivění nervových zakončení.