Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Přesazování kaktusů: Praktické tipy a rady

6. 6. 2024

Přesazování kaktusů má díky jejich dispozicím určitá úskalí, které je třeba překonat. Pokud si nevíte rady, jak postupovat při přesazování svého pichlavého kamaráda, můžete se zde inspirovat praktickými tipy a radami, jak s rostlinou správně manipulovat pomocí naše návodu níže včetně fotografií.

Kdy přesazovat kaktusy:

Nejvhodnější doba pro přesazování kaktusů je na jaře, kdy začínají aktivně růst. To umožní rostlině rychleji se adaptovat na nové podmínky a vyhnout se stresu, který by mohl nastat při přesazování v jiných ročních obdobích.

Příprava před přesazováním:

Před samotným přesazováním si připravte všechny potřebné pomůcky:

  • Ochranné rukavice nebo polystyren: Vyhnete se nepříjemným zraněním od trnů.
  • Nový květináč: Nový květináč by měl být obecně o něco málo větší než ten předchozí, aby měl kaktus dostatek prostoru pro růst. Pokud ale nalezneme na kořenovém balu hodně uhnilých kořenů, je naopak potřeba květináč zmenšit. Vhodné je zvolit keramické (terakotové) květináče, které nejsou glazované. Materiál tak lépe dýchá. Květináč musí mít drenážní otvor.
  • Substrát: Speciální substrát pro kaktusy, který dobře propouští vodu a je vzdušný.
  • Nástroje: Malá lopatka, pinzeta, tyčka a hodit se může i štětec pro odstranění staré zeminy z kořenů.

Jak postupovat při přesazování:

  1. Opatrné vyjmutí kaktusu: Kaktus uchopte pomocí ochranných rukavic nebo jemně obalte trny novinovým papírem nebo za pomocí polystyrenu, jako jsme to udělali my. Z květináče ho vyjměte opatrně, abyste nepoškodili kořeny.
  2. Odstranění staré zeminy: Rukou, pomocí štětce nebo jemného ofoukání odstraňte starou zeminu, přebytečný substrát z kořenového balu. Přitom zkontrolujte, zda nejsou kořeny poškozené, mrtvé nebo napadené škůdci.
  3. Kontrola kořenů: Pokud jsou kořeny příliš dlouhé nebo poškozené, opatrně je zastřihněte sterilními nůžkami. Nechte kořeny několik hodin zaschnout, aby se rány zahojily.
  4. Příprava nového květináče: Vyberte vhodný květináč podle velikosti kořenového balu. Květináč nemusí být nijak velký, stačí pár centimetrů navíc k průměru těla kaktusu, musí však mít drenážní otvor.
  5. Příprava substrátu: Na dno nového květináče nasypte drenážní vrstvu. Jako vhodný materiál můžete zvolit štěrk, kačírek nebo pemzu. Na drenáž nasypte vrstvu nového substrátu. Pro kaktusy je vhodné volit substrát vzdušný a propustný, aby nedocházelo k zadržování vody a uhnívání kořenů. Vhodnými prvky k provzdušnění substrátu jsou například perlit, pemza, hrubý i jemný písek, jemný štěrk.  V některých případech se používá i láva nebo antuka. Jsou to porézní materiály přírodního původu, které se smíchají se zeminou a zajistí jí tak optimální složení.
  6. Přesazení kaktusu: Při manipulaci s rostlinou použijte například pinzetu nebo pracujte v rukavicích. Kaktus umístěte do středu květináče a zasypte ho připraveným substrátem. Ujistěte se, že je kaktus pevně usazený, ale zároveň, aby kořeny nebyly příliš stlačené. Vrstva substrátu musí vyplňovat celý prostor mezi dnem a kořeny. Chybějící substrát doplňte pomocí násypky a napěchujte ho do květináče tyčkou.
  7. Zálivka po přesazení: Po přesazení kaktus nezalévejte ihned. Počkejte několik dní, aby se kořeny mohly adaptovat na nové prostředí a předešli jste jejich hnilobě. Je dobré si novou rostlinu opatřit jmenovkou.

Péče po přesazení:

Kaktus umístěte na světlé místo, ale ne na přímé slunce, aby se vyhnul popálení. Zalévejte ho střídmě, postupně zvyšujte zálivku podle potřeby. Sledujte, jak se rostlina adaptuje na nové podmínky a v případě potřeby upravte péči.

Přesazování kaktusů může být zpočátku náročné, ale s těmito praktickými tipy a radami zvládnete tento proces bez problémů a váš kaktus bude v novém prostředí prospívat.

Závěrem:

Přesazování kaktusů vyžaduje určitou opatrnost a přípravu, ale s vhodnými pomůckami a správným postupem je to zvládnutelný úkol. Nezapomínejte na ochranu před trny a důkladnou péči po přesazení. Vaše kaktusy vám budou vděčné za nové a pohodlné prostředí, ve kterém budou moci dále růst a prosperovat.

Jak na to krok za krokem? Projděte si náš foto návod!

1. Pro přesazení volíme propustný a vzdušný substrát

P1011865

2. Rostlinu opatrně vyjmeme např. pomocí polystyrenu

P1011870

3. Odstraníme starý substrát a zkontrolujeme kořeny, případně ty mrtvé odstraníme

P1011894

4. Vybereme vhodný květináč podle velikosti kořenového balu, stačí pár centimetrů navíc, ale měl by obsahovat drenážní otvor(y)

P1011872

5. Dno květináče vyplníme připraveným vhodným substrátem, třeba za pomocí násypky nebo ruky

P1011873

6. Vrstva substrátu vyplňuje celý prostor mezi dnem a kořeny rostliny

P1011878

7. Při manipulaci s rostlinou použijeme např. pinzetu, peán nebo grilovací kleště, lze také pracovat v rukavicích

P1011876

8. Úzkou mezeru mezi květináčem a kořeny vyplníme opět substrátem

P1011879

9. Chybějící substrát doplníme pomocí násypky

P1011881

10. Substrát do květináče pěchujeme tyčkou

P1011882

11. Přesazenou rostlinu je vhodné opatřit jmenovkou

P1011889

12. A máme hotovo!

P1011892

Pěstování zdar!

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.