Koupit e-vstupenku

Naše akce

LETNÍ KINO | Hity stříbrného plátna i festivalové předfilmy pod širým nebem

1. - 31. 8. 2024

Zážitek letního kina v Botanické se vrací! Již podruhé si každý pátek a sobotu během celého srpna budete moci vychutnat filmové večery pod širým nebem. 

Využijte prodloužené otevírací doby a relaxujte u oblíbených filmových hitů z Česka i zahraničí. Během promítání si můžete pochutnat na občerstvení v našem Café Ornament nebo u stánku pivovaru Budvar. K dispozici vám budou lehátka, lavice, ale doporučujeme přinést si i vlastní piknikovou deku pro ještě větší komfort. 

Jako bonus k hlavnímu promítání jsme pro vás připravili jedinečnou projekci krátkometrážních dokumentárních filmů z produkce mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí EKOFILM, které zahájí každý filmový večer a jsou výběrem toho nejlepšího z posledních čtyř ročníků festivalu.

Nechte se unést nevšední filmovou atmosférou v kulisách botanické zahrady a prožijte letní večery naplno! 

ZÁKLADNÍ A PRAKTICKÉ INFORMACE

Kdy

Promítat budeme každý pátek a sobotu během celého měsíce srpna. 

Projekce oceněných filmů o životním prostředí Ekofilm v našem kině začne vždy od 20.00 do 20.30/45. Následovat bude promítání hlavního filmu od 20.30/45.

Kompletní přehled filmů včetně jejich popisu najdete v tabulce níže.

Kde

Letní kino bude připraveno v dolní části zahrady v expozici Stráň za Café Ornament v blízkosti Ornamentální zahrady. 

Ve dnech promítání budou (po standardní zavírací době zahrady v 19.00) výjimečně v prodloužené otevírací době do 20.45 hodin k dispozici pro vstup do areálu zahrady a na promítání POUZE DVA VSTUPY: 

- Pokladna Bohnice 

- Východ do ulice Nádvorní v Ornamentální zahradě (v běžné otevírací době slouží pouze jako východ z areálu, ale v době promítání bude místo zprovozněno jako pokladna pro vstup i východ na a z promítání letního kina) 

Ve 20.45 se pokladny a vstupy do areálu uzavřou a prodej vstupenek nebude po této době možný.

Jak k nám

Zahrada je dostupná několika způsoby, avšak nejpohodlnější je využít MHD. Kompletní přehled o tom, jak se k nám můžete dopravit, včetně informací o parkování, najdete zde. 

Vstupné

Filmovou projekci můžete navštívit zdarma v rámci standardního vstupného do botanické zahrady, vstoupíte-li do areálu zahrady během běžné otevírací doby od 9.00 do 19.00 hodin a následně v areálu až do doby promítání ve 20.00 hodin zůstanete. 

Vstup pouze na promítání a do venkovního areálu po 19.00 je zpoplatněn (platba na místě kartou či hotově): 

- 150 Kč/dospělí 

- 100 Kč/děti od 3 do 15 let a senioři 60+ let 

Na promítání je možné využít pouze permanentky, sousedské vstupenky se na letní kino nevztahují.

HARMONOGRAM PROMÍTÁNÍ

Kromě pestré nabídky hlavních filmů z české i mezinárodní produkce jsme pro vás jako bonus připravili unikátní projekci krátkometrážních předfilmů vybraných z produkce mezinárodního festivalu o životním prostředí EKOFILM, které budou promítány před začátkem hlavního filmu a jež jsou výběrem toho nejlepšího z dílny převážně českých režisérů za poslední čtyři ročníky MFF EKOFILM. Přehled všech filmů včetně termínů a dalších podrobností nadete v tabulkách níže. 

Hlavní filmy:

DATUM NÁZEV FILMU O FILMU ŽÁNR, ROK VÝROBY A STOPÁŽ ZNĚNÍ/TITULKY
pátek 2. 8. Jurský svět: Nadvláda Dinosauři žijí mezi námi. Příběh se odehrává čtyři roky po zániku Isla Nublar, původního domova oživlých jurských tvorů, kteří se mezitím stali součástí našeho ekosystému a hledá odpověď na otázku, zda bychom mezi nimi přežili. Owen Grady (Chris Pratt) a Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) spolu s hvězdami Jurského parku (Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum) bojují o udržení rovnováhy ve světě. Režisér Colin Trevorrow pod dohledem Stevena Spielberga opět přináší napětí a akci.

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2022, 147 min

Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky

sobota 3. 8. Ostrov

Jiří Langmajer a Jana Plodková v dobrodružné komedii. Rozhádaní manželé ztroskotají na tropickém ostrově a musejí spolupracovat, aby přežili. Film vypráví o jejich cestě zpět k sobě během několikaměsíční robinsonády na opuštěném tropickém ostrůvku. Všichni, kteří rádi cestují, nebo mají jednoduše rádi dobrodružství a romantiku, si přijdou na své. Režie Rudolf Havlík. 

Komedie / Dobrodružný / Romantický, Česko, 2023, 100 min

Originální znění v českém jazyce bez titulků

pátek 9. 8. Mamma Mia! Here We Go Again Největší letní filmová pohoda se vrací s nakažlivou náladou ostrova Kalokairi, nesmrtelnými hity skupiny ABBA a herci, kteří si zopakovali velkolepý řecký mejdan. Druhý příběh se odehrává přesně deset let po událostech prvního dílu a přináší dva příběhy: mladou Donnu (Meryl Streep, Lily James) objevující svět a její dceru Sophii (Amanda Seyfried) plánující znovuotevření hotelu. Příběhy se propojují písničkami ABBY. Benny Anderson, výkonný producent, slibuje stejnou náladu jako první díl.  USA / Velká Británie / Japonsko, 2018, 114 min Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
sobota 10. 8.  Top Gun: Maverick V režii Josepha Kosinského se Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) vrací do akce jako jeden z nejlepších pilotů světa. Po více než třiceti letech pilotování stíhaček se stává instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun. Kromě toho musí řešit osobní konflikt s Bradley Bradshawem (Miles Teller), synem jeho bývalého navigátora Goose. Maverick trénuje nové piloty na nebezpečnou misi a snaží se zabránit Bradleyho osudu podobnému jeho otci. Cruise, který chtěl maximální autenticitu, se naučil pilotovat stíhačku a všichni herci prošli náročným výcvikem pro natáčení v reálném letu.
Akční / Drama, USA, 2022, 131 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
pátek 16. 8.  Sladký život Hokejový mistr světa Rosťa Beran (Vladimír Polívka) žije luxusním životem plným rychlých aut a krásných žen. Nečekaný kolaps však změní vše. Potřebuje transplantaci srdce, kterou provádí lékařka Magda (Petra Hřebíčková), jeho dávná známost. Ztrácí vše kromě medaile mistra světa, zachráněné kamarádem (Vojtěch Kotek). S pomocí Jindřicha (Jan Cina) a jeho dcery znovu objevuje smysl života a lásku. Režisér Tomáš Hoffman slibuje pozitivní emoce a doboru náladu.
Komedie, Česko, 2024, 102 min
Originální znění v českém jazyce bez titulků
sobota 17. 8.  Po čem muži touží 2
Film režíséra Rudolfa Havlíka je volným pokračováním úspěšné komedie z roku 2018, která se stala diváckým hitem. Opět humoristicky zkoumá střet mužského a ženského světa prostřednictvím příběhu Ireny Kopáčové (Anna Polívková), psycholožky na dně. Po neúspěších a osobním trápení vysloví přání změnit pohlaví a probudí se jako muž (Jiří Langmajer). Jak se s novou identitou vyrovnává, objevuje pravou podstatu mužství. S podporou věrného souseda Radima (Marek Taclík), který v ní vidí svoji lásku, se snaží zvládnout těžký úkol přeměny.
Komedie, Česko, 2022, 95 min
Originální znění v českém jazyce bez titulků
pátek 23. 8. Vstupenka do ráje George Clooney a Julia Roberts hrají rodiče, kteří se pokoušejí zasáhnout, když se jejich dcera na Bali zamilovala a chce se vdát. Po vlastních chybách ve vztahu, které vedly k rozvodu, teď společně pracují na tom, aby Lily otevřela oči ohledně své lásky k místnímu podnikateli. Přes veškerou jejich snahu se plány na záchranu zkomplikují, a k tomu všemu se mezi nimi probouzejí staré city. Romantická komedie v režii Ol Parkera je návratem obou herců k tomuto žánru po mnoha letech.
Komedie / Romantický, USA, 2022, 104 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
sobota 24. 8. Pomáda John Travolta a Olivia Newton-John hrají hlavní role v slavném americkém muzikálu z roku 1978, který se stal celosvětovým hitem. Příběh se odehrává na střední škole Rydell v padesátých letech, kde žák Danny Zucco po prázdninách líčí své milostné dobrodružství u moře. Nová studentka Sandy také sdílí svůj letní románek. Jejich setkání na školním dvorku je ovšem jiné než na osamělé pláži, kde se jejich láska rozvíjela. Travolta a Newton-Johnová ve filmu excelují jako idolové mladé generace v režii Randal Kleisera.
Muzikál / Romantický / Komedie, USA, 1978, 106 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
pátek 30. 8. Hrabě Monte Christo Horká novinka a velkolepé zpracování slavného dobrodružného románu Alexandra Dumase staršího se odehrává v Marseille roku 1815. Mladý lodní důstojník Edmond Dantes zažívá vrchol svého života, ale je zrazen a nespravedlivě uvězněn v pevnosti If. V kobce se spřátelí s Abbé Fariou, který mu odhalí tajemství o ztraceném pokladu. Po čtrnácti letech se Edmondovi podaří uprchnout, najít poklad na ostrově Monte Christo a vrátit se jako temný mstitel, aby se pomstil svým zrádcům. Hlavní roli mstitele ztvárnil Pierre Niney.
Dobrodružný / Akční / Historický, Francie, 2024, 178 min
Originální znění ve francouzském jazyce s českými titulky
sobota 31. 8. Gump - jsme dvojka

Ahoj všichni, tady Gump! Dlouho jsem se neozýval, ale byl jsem šťastný. Teď začínám novou filmovou cestu s Béďou Kozím Bobkem. Potkám spoustu nových lidí i zvířat jako statečné prasátko Prince, nafoukaného kohouta Silvera, poníka Tommorowa a pejska Juliána, který zachránil život svým lidem. A najdu svoji ségru Kytičku. Film bude veselejší než ten první, ale přesto plný emocí. Pro všechny, co čtou ze psích očí, i ty, co tomu zatím nevěří.

Rodinný / Dobrodružný, Česko, 2024, 86 min
Originální znění v českém jazyce bez titulků

Krátkometrážní dokumenty MFF EKOFILM:

EKOFILM je nejstarší mezinárodní filmový festival s tematikou životního prostředí v Evropě. Jeho kořeny spadají až do roku 1974, kdy vznikl odtržením od festivalu Techfilm. Od roku 1991 je jeho hlavním pořadatelem Ministerstvo životního prostředí. Festival každoročně představuje desítky soutěžních filmů z celého světa a zve významné české i mezinárodní hosty. 

DATUM  NÁZEV FILMU O FILMU ŽÁNR, ROK VÝROBY A STOPÁŽ ZNĚNÍ/TITULKY
pátek 2. 8. Voda ztracená a vracená
 

Emotivní dokument o návratu mokřadů do krajiny Národního parku Šumava. Unikátní záběry režiséra Radka Plíhala, vznikající během tříletého natáčení, spolu s hudbou Lenky Dusilové a Petra Ostrouchova, vyprávějí příběh vody. Sleduje její cestu od lesních pramenišť přes mokřadní louky a rašeliniště až do říční nivy, příběh jejího zatracení v nedávné minulosti a úsilí lidí o její návrat. Film zachycuje zásadní význam vody pro krajinu, přírodu a rozmanitý život, který přináší.

Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2023, 35 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky
sobota 3. 8. Když příroda vítězí – Tajemství opuštěných ruin Fotograf Sven Fennema dokumentuje neúprosný souboj mezi lidskou civilizací a přírodou na opuštěných místech, například v severní Itálii, kde rostliny znovu získávají své území na půdě kdysi průmyslových zón. Tato nepředvídatelná bitva ukazuje, jak příroda reaguje na lidské zásahy, a přináší otázku, zda může existovat vítěz v tomto nekonečném střetu. Režisér Mark Hugo nechává diváky zamýšlet se nad tím, co přinese budoucnost pro tuto dynamickou konfrontaci.
Krátkometrážní / Dokumentární
Německo, 2022, 28 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
pátek 9. 8. A kdo ochrání motýly? Peter Owen-Jones, britský ekologický aktivista, spisovatel a farář, zdokumentoval iniciativu v Surrey, která podporuje biologickou rozmanitost a využívá odpadní dřevo pro komunitní vytápění biomasou. Film představuje inspirativní práci lidí, kteří mění naše vnímání "drobných věcí" a našeho vztahu k přírodě v režii Anny Tubbs
Krátkometrážní / Dokumentární
Belgie, 2022, 17 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
sobota 10. 8. Tiché hrozby: Mizející půda Jak rychle mizí naše půda? A jak rychle se tvoří? Co to vlastně je „půda“? V jakém stavu jsou naše pole? Další díl cyklu Tiché hrozby: Mizející půda režisérky Martiny Spurné představuje problém eroze půdy v České republice. Prostřednictvím odborníků, vědců a zemědělců tak poznáváme erozi jako takovou. Zjišťujeme, jak se zkoumá, co vše o ní víme a s čím vším vlastně souvisí. Film nabízí i trochu jiný pohled na práci zemědělců, poukazuje na důležitou roli krajiny a na vzájemnou propojenost problémů a dějů, které se v ní odehrávají.
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2021, 26 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky
pátek 16. 8. Šumění Co by se stalo, kdyby se zvuky přírody a zvuky způsobené lidmi nedaly navzájem odlišit? Telefony dnes imitují zpěv ptáků a lidé si cvrlikající krabičky pořizují do svých domovů. Režisérka Katharina Pichler velmi střízlivým způsobem zachycuje momenty, kdy se příroda a civilizace audiovizuálně prolínají a tvoří až děsivé spojenectví.
Krátkometrážní / Dokumentární
Rakousko, 2021, 12 min
Bez dialogů
sobota 17. 8. Mizející skvrny

Gepardi, nejrychlejší africké kočkovité šelmy, čelí hrozivému úbytku. V roce 1975 jich bylo 14 000, dnes jen 7 100. Film režírovaný Hetal Teeku Patelem vyzývá k záchraně těchto ohrožených zvířat a zkoumá, jak může lidská činnost přispět k jejich ochraně před vyhynutím.

Krátkometrážní / Dokumentární
Keňa, 2018, 25 min
Originální znění v anglickém jazyce s českými titulky
pátek 23. 8. Květinová globalizace Posledních třicet let nás přivedlo do stále více globalizovaného světa, kde se běžně obklopujeme výrobky vyrobenými na opačné straně zeměkoule. Spotřebovávání se stalo hlavní činností v globalizovaném kapitalismu, kde průmysl hledá nejlevnější a nejefektivnější způsoby výroby a prodeje. Film režisérkyKateřiny Kořínkové probírá, jak zemědělství, oděvnictví, výroba aut a technologií ovlivňují životní prostředí. Méně známé je, že podobný byznys model platí i pro květinový průmysl.
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2020, 25 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky
sobota 24. 8. Tiché hrozby: Bouřlivé počasí Čeští vědci zkoumají bouře, blesky, lijáky, povodně, krupobití a tornáda v Česku. Film režisérky Martiny Spurné se zaměřuje na jejich práci a praktický přínos pro společnost. Zjišťuje, co víme o počasí, proč nás často překvapuje, a jak přesné jsou předpovědi. Otázkou zůstává, zda budeme schopni přesně předpovídat chování naší atmosféry v budoucnu.
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2018, 26 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky
pátek 30. 8. Pastvina Zdědil pozemek, který byl léta neudržovaný a zarostlý náletovými dřevinami. Nejdříve se tam pásli koně. Druhým rokem pak parta nadšenců vystavěla záhony a pozvala další zájemce ke společnému zahradničení a dloubání se v hlíně. Pro lidi, kteří bydlí v bytech či nemají zahrádku, je to skvělá příležitost, jak si vypěstovat vlastní bio zeleninu. A jako bonus pro všechny je společné setkávání, sdílení a trávení času. Podívejte se na první kroky nově vzniklé komunitní zahrady Pastvina na okraji Prahy v režii Josefa Dvořáka.
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2019, 13 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky
sobota 31.8. Zahrada jako ráj Fenomén přírodních zahrad se k nám dostal zhruba před deseti lety z Rakouska, kde se vytváření a péči o takové zahrady věnují již delší dobu. Dnes je na území České republiky zhruba kolem pěti set těchto zahrad. Jaká kritéria musí zahrada splňovat, aby mohla dostat certifikát přírodní zahrady? Na to a další otázky se pokouší odpovědět film režisérky Jany Hádkové.
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2019, 26 min
Originální znění v českém jazyce s anglickými titulky

 

V případě nepříznivého počasí si vyhrazujeme právo projekci zrušit bez možnosti vrácení vstupného. Informovat o této skutečnosti budeme předem na našich stránkách botanicka.cz.

 

Akce vznikla také za podpory našich partnerů, kterým tímto děkujeme:

loga

Těšíme se na viděnou v zahradě!

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.